Verlichting heeft
invloed op ons
gedrag en gezondheid

Communicatie

Communiceer eenvoudig en duidelijk met kleurverlichting. Denk hierbij aan de statusweergave van objecten, zones en kamers. Gekleurde verlichting maakt meteen duidelijk waar een potentieel gevaarlijke situatie ontstaat of waar je naartoe moet. Mensen met gehoorproblemen of -verlies krijgen heldere boodschappen door, zoals een inkomend telefoon- of intercomgesprek.

Lokalisatie

Lokaliseer mensen en objecten binnen een complex gebouw, dankzij de bluetooth beacons in de verlichting.

In noodsituaties is het vaak belangrijk om te weten waar iemand zich precies bevindt. Zo kan je immers direct de dichtstbijzijnde collega of (bedrijfs-)hulpverlener inschakelen, en is assistentie sneller ter plaatse.

Mood lighting

Creëer sfeer of circadiaans ritme via de verlichting. Licht op maat van mens, ruimte en moment. Licht beïnvloedt veel aspecten van ons welbevinden: humeur, slaap en productiviteit. Het is het licht dat het natuurlijke dagritme in ons stuurt. Dat dagritme kunnen we dus verbeteren, door de verlichting aan te passen aan de stand van de zon, en de intensiteit en de kleur van het zonlicht.

Intuïtief navigeren doorheen complexe gebouwen

Het dynamische karakter van Zumtobel LynX® activated laat toe looplijnen te creëren in de verlichting. Denk bijvoorbeeld aan evacuatiepaden of crowdmanagement.

Binnen complexe gebouwen zoals ziekenhuizen of productiehallen moet je je vaak efficiënt van punt A naar B kunnen begeven. Bijvoorbeeld tijdens een spoedinterventie of een brandevacuatie. Dankzij vooraf bepaalde, intelligente looplijnen in de verlichting volg je intuïtief de meest efficiënte route.

Snel inzicht bij nood

Communiceer eenvoudig en duidelijk met kleurverlichting. Is er een noodsituatie, via licht wordt snel zichtbaar in welke ruimte er hulp nodig is. Ook is zichtbaar of er al familie of een medewerker op een kamer aanwezig is. Gebruik licht voor een snelle weergave van de status.

Licht als communicatiemiddel

Communiceer eenvoudig en duidelijk met kleurverlichting. Zo kan de verlichting onder andere worden ingezet voor bewoners met gehoor-problematieken. Denk aan het doorgeven van een informatieve melding (deurbel of een telefoonoproep), een herinneringsmelding maar ook kritische kleurverlichting bij een evacuatie bij brand of andere noodsituaties.

Sta op verlichting

Gebruik dezelfde verlichting in de nachtsituatie als sta-op-verlichting en draag bij aan het zoveel als mogelijk voorkomen van valincidenten. Licht kan hierbij ondersteunen.