Het zorgproces is leidend, niet de technologie

Het zorgproces is leidend, niet de technologie

Klinkt als een vanzelfsprekendheid en in theorie een evident logisch vertrekpunt. De praktijk laat echter een totaal andere logica zien.

Maar al te vaak worden uitvragen gedaan op basis van een waslijst aan specifieke wensen en eisen waar de nieuw in te zetten technologie op zijn minst aan zou moeten voldoen. Naar onze mening de wereld op zijn kop.

Het is niet de technologie die bepaalt hoe het zorgproces ingericht wordt. Bepalend zijn de zorgprofessionals en de doelgroep, de cliënten of bewoners, waaraan zorg verleend wordt. Kortom, hoe het zorgproces ingericht is, bepaalt in de basis op welke onderdelen technologie daarin ondersteunend kan en moet zijn.

Hoe willen de zorgprofessionals het liefst werken? Wat draagt bij aan hun veiligheid en boven alles hun werkplezier? Welke kwalitatieve zorg willen zij bieden aan cliënten en bewoners? Welke aspecten spelen daarnaast een belangrijke rol vanuit de fysieke omgeving? Zomaar een paar wezenlijk te beantwoorden vragen in dergelijke selectietrajecten.

Het is niet het systeem dat bepaalt hoe er gewerkt dient te worden, het zijn de zorgprofessionals die leidend zijn, het zorgproces vormgeven en de zorg bieden aan de cliënten, bewoners. Het systeem, de technologie, is daarin enkel ondersteunend.

Als aanbieder van zorgtechnologie, denken wij graag mee met de zorgprofessionals.

Ons credo is niet voor niets; samen werken is samen leren en samen groeien.